Coming of Age

Mange av filmene på årets program handler om det å vokse opp og bli kjent med den man er. En vanskelig tid for oss alle, men kanskje spesielt vanskelig for de som begynner å forstå at de er forelsket i noen av det samme kjønn eller rett og slett født i feil kropp, og dermed faller utenfor det heteronormative.

Kom på festivalen og se en, og gjerne flere, av "coming-of-age"-filmene vi har på programmet.

Barash

Barash er en ‘coming-of-age’-historie lagt til hjertet av Israel om en ung kvinne som forsøker å finne sin egen identitet i et samfunn med vidt forskjellige oppfatninger av sex, dop og kjærlighet. 17 år gamle Na’ama Barash bor i forstedene av Tel Aviv og lever et turbulent familieliv. Foreldrene krangler og er fraværende, mens hennes rebelske, eldre søster er forsvunnet. En dag dukker det opp en ny jente på skolen, og Na’ama introduseres for en verden av narkotika og alkohol. Hun debuterer seksuelt, og forelsker seg dypt i den tøffe jenta. Endelig er livet hennes virkelig spennende! Men vil det vare?

Filmen ble vist under Reykjavik International Film Festival, San Sebastian Film Festival, Warsaw International Film Festival og vant manusprisen og to skuespillerpriser under Haiffa International Film Festival. The Hollywood Reporter hyllet filmens autentiske karakterskildringer og regi.

Vises på Cinemteket i Lillebil den 5 september kl. 18.00

 

Pojkarna

Pojkarna, basert på Jessica Schiefauers populære ungdomsroman ved samme navn, er et skrudd eventyr om flytende kjønnsdefinisjoner regissert av en av Sveriges mest spennende nye auteurer, Alexandra- Theresa Keining.

I filmen møter vi de tre tenåringene Kim, Bella og Momo. Jentene er ofre for mobbing og bruker dagene sine på å drømme om et bedre liv. Kanskje ville alt vært enklere om de var gutter? Én dag blir fantasien virkelighet når de får i seg nektaren fra en merkelig plante som midlertidig forandrer dem til gutter. Deres nye identiteter blir et perfekt utgangspunkt for rebelske sprell, og de blir mer og mer forførende alternativer til deres originale identiteter, særlig for Kim.

Pojkarna våger å ta det overnaturlige plottet på alvor og blir derfor en gripende original utforskning av identitet. Den utspiller seg som en intens thriller fortalt gjennom Keinings forførende visuelle stil. Filmen har blitt vist på festivaler rundt om i verden, blant annet på årets utgave av Frameline.

Vises på Cinemateket i Lillebill 8.septeber kl. 20.00 og i Tancred på Cinemateket 11. september kl. 21.00

 

Being 17

Kjærlighet starter noen ganger med en krangel. Damien og Thomas går i samme videregåendeklasse. De kan ikke fordra hverandre, og tyr ofte til nevene for å utrykke sin avsky for hverandre. Damiens mor er landsbylege, og når Thomas’ adoptivmor går et usikkert svangerskap i møte, inviterer hun Thomas til å bo hos henne og Damien. De to guttene befinner seg på et sted i livet der hormonene står til værs som en geysir, samtidig som følelsene må temmes.

Being 17 utspiller seg i et lite tettsted i foten av de sør- vestfranske fjellene. Regissør André Téchiné benytter seg av de røffe og naturskjønne omgivelsene, været og årstidene, for å speile guttenes indre desperasjon og ytre relasjon. Andregenerasjons Cahiers du cinéma-kritiker Téchiné har ført Being 17 i pennen i samarbeid med manusforfatter og regissør Céline Sciamma, som med filmene Vannliljer, Tomboy og Girlhood har markert seg som en ledende stemme innen nyere franske ungdomsskildringer. Being 17 ble vist i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin, filmfestivalen i Sydney, samt filmfestivalen i Cabourg, viet romantiske filmer, hvor den mottok prisen for Beste mannlige åpenbaring.

Vises i Tancred på Cinemateket 9.september kl. 17.00 og i Lillebil på Cinemateket 11.september kl. 15.45

 

Arianna

Arianna ble født tre ganger: en gang som gutt; tre år senere som jente; og til slutt, som ingen av delene, eller kanskje begge deler?

Vi møter Arianna første gang idet hun ankommer sommerhuset hvor hun tilbragte store deler av barndommen sin. 16 år senere vekker sommerhuset fortsatt sterke barndomsminner. Hun har klare minner om en tre år gammel gutt hun pleide å leke med, og om noe mer mystisk som hun ikke klarer å sette ord på. Angsten rundt egen modning er samtidig blitt et problem for Arianna, da hun i en alder av 19 fortsatt ikke har fått mensen. Usikkerheten rundt nettopp dette forsterkes ytterligere med tilstedeværelsen av hennes yngre kusine som allerede viser seg å være i full seksuell blomst.

”Det er vanskelig å komme tilbake til noe du trodde du hadde forlatt for godt,” sier Ariannas far, profetisk, tidlig i Arianna. I Carlo Lavagnas nydelige oppvekstskildring omfavnes ideen om usikkerhet som noe vakkert. Fortalt i en fragmentert og drømmeaktig stil må den 19 år gamle Arianna navigere seg gjennom labyrinten bygget opp av spørsmål rundt egen seksualitet og kjønnsidentitet.

Filmen vises i Tancred på Cinemateket 6.september kl. 17.00

 

Closet Monster

27 år gamle Stephen Dunn spillefilmdebuterer med Closet Monster, og mottok prisen for beste kanadiske spillefilm under Toronto International Film Festival for resultatet. I en ‘coming-of- age’-historie – godt fortalt med en særegen stemme – skildrer Dunn livet til Oscar Madly, en seksuelt forvirret tenåring som finner sin helt egne forsvarsmekanisme i en vanskelig verden.

Blant annet knytter han et sterkt bånd til hamsteren sin, Buffy, istemmesatt av selveste Isabella Rossellini. Oscar har hatt en turbulent oppvekst, og sliter spesielt med forholdet til sin ‘macho’ far.

Closet Monster tar pulsen på moderne ‘teen angst’ og mikser elementer innenfor forskjellige sjangere underveis. Først og fremst er det Oscars frykt for intimitet og anerkjennelse av sin homoseksualitet som står i sentrum. Regissøren mestrer å få frem budskapet sitt gjennom å sjokkere, berøre og uroe publikum, men også gjennom varme og humor. Dette etablerer han som en av de fremste nykommerne i Canada. Filmen har vunnet priser på Atlantic Film Festival, FilmOut San Diego, Melbourne Queer Film Festival, og Miami Gay and Lesbian Film Festival for å nevne noen.

Filmen vises i Tancred på Cinemateket 7.september kl. 19.00 og 10.september kl. 16.00

 

 


Skeiv filmfestival i et land med livstidsstraff for homofile

  • Av Hilda Klaveness    09.05.2017

Ugandas eneste skeive filmfestival trenger støtte fra hele den skeive familien for å kunne fortsette å sakte, men sikkert endre det ugandiske folks holdninger. Bli med på en av de viktigste folkefinansieringsprosjektene i år.

Jury award winners

  • Av Hilda Klaveness    16.09.2016

The 26th edition of Oslo/Fusion International Film Festival is over and our eminent jury have picked four films from our jammed packed program. Take a look.

Rema+Jenny=Strike a Pose

  • Av Hilda Klaveness    07.09.2016

Visste du at Oslo/Fusion har et samarbeid med REMA 1000, Jenny Skavland og Miljøagentene?